Arctic Symposium Program

- Hokkaido-Alaska Cooperation Surrounding the Arctic Circle on January 18 and 19, 2022 (Alaska time)

[DAY 1] (16:00 – 18:15) Tuesday January 18, 2022 (Alaska time)

16:00 - 16:10

1. Opening Remarks (10 minutes)

- (1) Greetings from the Host
 - Masaru Aniya, Head of Office, Consular Office of Japan in Anchorage
- (2) Greetings from Guests

- Sen. Lisa Murkowski (Video) (TBC)

16:10 - 16:50

2. Session

(1) Geological Accessibility and Dinosaur Research between Hokkaido and Alaska (40 minutes)

- Moderator: Dr. Anthony R. Fiorillo, Professor, Southern Methodist University

- Lecturer: Dr. Anthony R. Fiorillo, Professor, Southern Methodist University And
 - Dr. Yoshitsugu Kobayashi, Professor, Hokkaido University "Dinosaurs: connecting Japan and Alaska in geologic time"

- Question-and-answer session

16:50 - 17:05

(2) Presentation: R & D Activities Conducted by the International Arctic Research Center at the University of Alaska Fairbanks (15 minutes) - Presented by Dr. Hajo Eicken, Director, International Arctic Research Center

- Question-and-answer session

== COFFEE BREAK ==

17:20 - 18:00

(3) Northeast and Northwest Passages (40 minutes)

- Moderator: Hon. Mead Treadwell, Owner, Treadwell Development
- Lecturer: Rear Admiral Nathan Moore, Commander, U.S. Coast Guard District Seventeen

"U.S. Coast Guard operations and vessel traffic trends in the U.S. Arctic"

- Lecturer: Dr. Natsuhiko Otsuka, Professor, Hokkaido University

"Northern Sea Route, What is happening and its possibility"

- Question-and-answer session

18:00 - 18:10

3. Attraction (10 minutes)

- Pipeline Vocal Project

18:10 - 18:15

4. Closing remarks for the day one (5 minutes)

- Masaru Aniya, Head of Office, Consular Office of Japan in Anchorage

Arctic Symposium Program

- Hokkaido-Alaska Cooperation Surrounding the Arctic Circle -

[DAY 2] (16:00 – 17:35) Wednesday January 19, 2022 (Alaska time)

2. Session

16:00 - 16:40

(4) Utilization of Marine Resources (40 minutes)

-Moderator & Lecturer: Dr. Erik Schoen, Research Assistant Professor,

International Arctic Research Center

"Alaskan Chinook salmon in a changing environment"

- Lecturer: Dr. Naoki Tojo, Assistant Professor, Faculty of Fisheries Sciences, Hokkaido University
 - (Video) "Messengers from the sea: Pacific herring (Clupea pallasii) and environmental cues for coastal livelihoods in the northern Japan and Alaska"

- Lecturer: Dr. Akira Miyazono, Senior Researcher, Hokkaido Research

Organization

"The aquaculture of Japanese scallops (Mizuhopecten yessoensis) in Hokkaido, Japan"

- Question-and-answer session

16:40 - 17:20

(5) Knowledge Based Economies & Broadband (40 minutes)

-Moderator: Ms. Julia Kitka

President, Alaska Federation of Natives

Panel:

- Nicole Borromeo

Executive Vice-President and General Counsel, Alaska Federation of Natives

- Sara Peterson

Deputy Project Director,

AFN Navigator Project, Alaska Federation of Natives

- Ben Mallott Vice-President, Alaska Federation of Natives
- Question-and-answer session

17:20 - 17:30

3. Attractions (10 minutes)

- Pipeline Vocal Project

17:30 - 17:35

4. Closing remarks (5 minutes)

- Masaru Aniya, Head of Office, Consular Office of Japan in Anchorage